Çocukken yüzmeyi öğrenemedim, bir yetişkin olarak öğrenmek için çok mu geç.?
11 Haziran 2018SERBEST YÜZME STİLİNDE ROTASYONUN ÖNEMİ
10 Ekim 2018Su korkusu, ders verdiğim çoğu bireyde sık olarak rastladığım bir durumdur. Sizlere su korkusunun nedenleri ve bu korkunun üstesinden gelmenize yardımcı olmak için suda birkaç temel egzersizden bahsedeceğim. Eğer korku seviyeniz çok yüksekse özel yüzme dersi almanızda fayda vardır. Özel yüzme dersi almaya karar verdiğinizde iyi bir araştırma yapmalısınız. Deneyimli, sabırlı ve suda size eşlik edecek bir yüzme eğitmeni size faydalı olacaktır. Ayrıca eğitmenin dersini mutlaka seyredin ve gerekirse referans isteyin.
Su korkusunun altında yatan birçok farklı neden olabilir.
• Boğulma korkusuyla ilgili içgüdüsel durum,
• Çocuklukta başınızdan geçen kötü bir deneyim,
• Su ile ilişiği olmayan ve sudan korkan ebeveynlerin çocuklarına da havuz ve deniz ile ilgili korkutucu yaklaşımları,
• Suyun karanlık derin ya da bulanık olması durumunda, suyun içindeki olası canlılara karşı bir korku,
• Yüzmeyi öğretmek için yetersiz ya da zorlayıcı yöntemler kullanan yüzme eğitmenleri olabilir.
Su korkunuzun olması kendinizi kötü hissetmenizi gerektirmemelidir. Çünkü herkes farklı bir su güvenine sahiptir ve az ya da çok herkeste bir su korkusu vardır. Doğru tekniklerle yüzmenin öğrenmesine bağlı olarak kişi suda kendisini daha rahat hissetmeye başlar.
Mesela ben havuzda yüzmekten korkmuyor olsamda, eğer bitki örtüsü yoğun olan bir gölde veya dibi görünmeyen bir suda hala belli bir kaygı düzeyine sahip olduğumuz söyleyebilirim.
Değinmek istediğim nokta, deneyimli yüzücülerin bile bazen su korkusu yaşayabilecekleri ya da en azından belirli bir kaygı düzeyine sahip olduklarıdır.
Suda ne gibi alıştırmalar yapabiliriz?
Şimdi sudaki birkaç temel alıştırmayı yaparak su korkunuzu ele almaya çalışalım. Bu egzersizleri yaparken size maksimum konfor seviyesini vermek için, vereceğim bilgileri uygulamanızı tavsiye ederim:
Tüm egzersizler sığ suda yapılabilir. Suyun göğsünüzden daha yükseğe çıkmasına gerek yoktur, böylece kendinizi her zaman güvende hissedebilirsiniz.
Bu egzersizleri berrak bir suda yapmak en iyisidir ( havuz ideal bir ortamdır) çünkü suyun içinde ne olduğunu ya da tam olarak olmadığını görebilirsiniz ve böylece daha rahat hissedersiniz.
Aynı sebepten dolayı egzersiz yaparken yüzme gözlüğü takmanızı da tavsiye ederim. Bu şekilde su gözünüze girmeyecek ve onları her zaman açık tutabileceksiniz, bu da rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz yaparken yanınızda bulunan destekleyici bir kişi çok yardımcı olabilir ve özellikle de bu kişi deneyimli yüzme eğitmeniyse.
İdeal olarak, yüzme havuzunun kalabalık olmadığı zamanlarda egzersizleri yapmalısınız, etrafınızdaki su sıçramasına neden olan insanların sizde stres oluşturmaması fayda sağlayacaktır.
Egzersizler sırasında aceleci olmaya gerek yok. Ana hedef daima rahat kalmaktır. Havuzda sadece seans başına bir egzersiz yapsanız bile, rahat olduğunuz sürece önemli değildir. Strese girdiğinizi hissederseniz yavaşlayın. Tüm egzersizlerden geçmeniz ve su korkunuzu aşmanız birkaç hafta veya ay sürse bile, öyle olsun. Her bireyin durumu kendisine özel olup, bebek adımlarıyla düşünmek gerektiğini unutmayın.
Suya alışma
Başlamak için, suyla temas halinde olmanın ve sonra suya girmenin rahatlığını sağlamak için birkaç alıştırma yapacağız:
Havuz kenarında oturun ve bacaklarınızı suyun içinde sallamaya başlayın, ileri geri su ile oynayın. Bacaklarınızın etrafında akan suyun hissinin tadını çıkarmak için zaman ayırın.
Suyu elinizle toplayın ve yüzünüze, sanki yıkamak için uygulayın. Bu, yüzünüzün suyla temas halinde olmasına alışmaktır.
Suyu tekrar elinize alın, nefesini tutun ve suyu yüzünüze verin. Gözlük takarken, gözleriniz korunur ve onları açık tutmaya çalışabilirsiniz. Nefesinizi tutarken ve dik dururken, suyun burnunuza ve ağzınıza giremeyeceğini fark etmelisiniz. Yüzünüzdeki suyun ferahlatıcı hissinin tadını çıkarın.
Yavaşça havuzun sığ alanlarındaki ya da merdivenlerden suya inin. Havuzun sığ alanında olmak üzere bir süre etrafta yürüyün. Vücudunuzun etrafında akan su hissinin tadını çıkarın.
Başınızı suyun içine nasıl sokabilirim?
Nefesinizi tutun. Dudaklarınız su yüzeyinin hemen üstüne gelene kadar yavaşça eğilin. Suyu dudaklarınıza çok yakın tutmanın rahat olup olmadığını görün ve sonrasında ayağa kalkın.
Nefesinizi tutun. Yavaşça çömelin (ağız kapalıyken) ve ağzınızı su altında tutabileceğinizi, su yüzeyinin ağzınız ile burnunuz arasında olup olmadığına bakın. Suyun ağzınıza giremeyeceğine dikkat edin.
Bir süre sonra, burnunuzun hala su yüzeyinin üzerinde olduğunu fark edin. Su sakin ve dalga yoksa hala ağzınızı su altındayken burnunuzdan nefes almayı deneyin. Ağzınızın su altında olmasına rağmen burnunuzdan nefes alabileceğinize dikkat edin. Su yüzeyine çok yakın olan burnunuzla rahat bir nefes almak için bunu sık sık tekrarlayın.
Nefesinizi tutun. Ağzınız su yüzeyine değene kadar yavaşça çömelin, sonra suyun altına yavaşça sokun. Burun delikleriniz su yüzeyine değene kadar biraz daha çömelin. Mümkünse, bu pozisyonu birkaç saniye tutun, sonra nefes almak için ayağa kalkın.
Bu noktada bilmeniz gereken şey, nefesinizi tuttuğunuz ve başınızın dik olmasıdır. Burun deliklerinizin suya dokunması ve hatta burnunuzun suya girmesini sağlayın. Burnunuzun kafa ile birleştiği yoldan dolayı, su bu pozisyonda sinüslere girebilmek için yeterince yükselemez.
Hadi egzersizlerimize dönelim. Yine nefesinizi tut, sonra burnunuz su altında kalana kadar çömelin, su yüzeyi burnunuzla gözlerinizin arasında. Kulaklarınız su altında olmamalıdır, bu yüzden başınızı öne doğru hafifçe eğin. Yine, burun deliklerinize nasıl su girdiğine dikkat edin, ama aynı zamanda burnunuzda çok yükselmediğine ve rahatsızlık vermediğine dikkat edin. Bu pozisyonu birkaç saniye tutmaya çalışın, sonra nefes almak için ayağa kalkın.
Nefesinizi tutun. Daha önce olduğu gibi yavaşça çömelin. Şimdi başınızı biraz geriye doğru eğin. Burnunuz ve kulaklarınız su yüzeyinin altına gelene kadar yavaşça aşağıya doğru hareket edin, ancak gözleriniz hala su yüzeyinin üzerindedir. Nefesinizi tuttuğunuz için ağzınıza su giremez ve burnunuza sadece bir miktar su girer. Suyun burnunuza nasıl girdiğine dikkat edin. Yine bu pozisyonu ayağa kalkmadan önce birkaç saniye tutmaya çalışın.
Şimdi bu noktada bilmeniz gereken şey, suyun kulaklarınıza girmesidir. Dik konuma geldiğiniz anda itibaren kulağınızdaki su yavaşça dışarı akacaktır. Bir miktar su kaldıysa eğer, su olan kulağınızı aşağıda tutup kafanızı biraz sallamanız faydalı olacaktır.
Nefesimizi yine tutalım. Şimdi yavaşça çömelin ve suyun ağzınızı, burnunuzu, kulaklarınızı kapatmasını sağlayın ve gözlerin su yüzeyinin altına geldiği noktaya kadar ilerleyin. Yüzme gözlüğü takarken su gözünüzü rahatsız etmez ve yaptığınız egzersiz sırasında konsantrasyonunuz bozulmaz. Bu pozisyonda birkaç saniye durmaya çalışın, sonra tekrar ayağa kalkın ve nefes alın. Su yüzeyinin altında gözlerinizi açık tutabildiğinizde, bu yeni dünyayı gözlemlemek için zaman ayırın.
Havuzun sığ alanında dururken nefes alın ve nefesini tutun. Sonra ağzınızı su yüzeyinin altında olacak şekilde çömelin, ancak burnunuz suyun yüzeyinde kalsın. Ağzınızda yavaşça nefes verin, sudaki baloncukları üfleyin. Nefes verdiğiniz sürece suyun ağzınıza giremeyeceğini anlayacaksınız.
Bir önceki egzersizi tekrarlayın, ancak şimdi burnunuz ve ağzınız su yüzeyinin altındayken, sadece gözlerinizin su yüzeyinin üzerinde olduğu yere kadar çömelin. Ağzınızı kapalı tutun ve şimdi burnunuzdaki baloncukları yavaşça üfleyin. Yine, nefesini tuttuğunuz veya nefes verdiğiniz sürece suyun burnunuza giremeyeceğini fark edeceksiniz. Nefes almak için ayağa kalkın.
Önceki egzersizi tekrarlayın, ancak şimdi hem burnunuz hem de ağız yoluyla sudaki kabarcıkları üfleyin.
Son olarak, önceki egzersizi suyun içinde rahat yapana kadar tekrarlayalım.
Bu egzersizleri rahat bir şekilde uygulamaya başladığınızda, su korkunuzu yenmek ve daha ileri hedefler için iyi bir başlangıç yapmış oluruz.
Yinelemek isterim ki, su korkusu yüksek seviyede ise deneyimli ve sabırlı bir yüzme eğitmeninden özel yüzme dersi almanızda fayda vardır.