Çocuklarını yüzme öğrenmesi ya da eğlenmesi için havuzlara götüren ebeveynlerin sudan gelebilecek tehlikeyi de göz önünde bulundurmalarında fayda vardır.
Çocuklarımızı suda oluşabilecek mikrop, bakteri ve mantarlardan nasıl koruyabiliriz?
Havuzlarda ve su parklarında dikkat etmemiz gereken en önemli husus suyun ağıza alınmaması ve yutulmamasına özen gösterilmesidir. Bu konuyla ilgili sıklıkla çocuklarınızı uyarmalısınız. Bu durum sudaki herhangi bir mikrobun olması halinde kişilerde ishale sebep olmakla birlikte mide bulantısı, karın ağrısı, ateş, yorgunluk ve sarılığa sebep olabilir.
Bu gibi rahatsızlıklara neden olabilecek faktörleri ise, havuza duş almadan girmek, küçük çocukların istenmeyen havuz kazaları, düzenli temizlik ve bakım yapılmaması ve su sıcaklığının ( 26 -28 derece ) standartların dışında olması olarak gösterebiliriz.
HAVUZ SUYUNDA pH DEĞERİNİN ÖNEMİ NEDİR?
pH ( hidrojen potansiyeli )havuz suyuna dezenfekte etmek amacı ile atılan klorun su ile reaksiyona girerek bakteriyi yok edecek olan Hipokloröz asite ve hipoklorite dönüşmesinde etkin rol oynamaktadır.Bu yüzden havuzdaki pH değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. pH değerinin düşük ya da yüksek olması durumunda klorun bakterileri yok etme konusunda işlevini yerine getirememektedir.
HAVUZLARDA KLORUN ETKİSİ NEDİR?
Klor, sudaki tüm mikropları öldürmez mi? Klor, mikropların çoğunu öldürür, ancak düzenli olarak bakımı yapılan havuzdaki klorun etkisinin başlaması birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre bazı mikropların etkisiz hale gelmesi bir haftayı bulabilir.
SUDAN GELEBİLECEK HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Çocuğunuz yüzerken ya da suda oynarken su yutmamayı öğretmenin yanı sıra, çocuğunuzu ve diğer kişileri sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.
Nasıl mı?
Sağlığınız için mutlaka uyarıları dikkate alın ve yanlış gördüğünüz durumlarda diğer kişileri de uyarmayı unutmayın.
Suda sağlıklı kalın…