
Çocuğum havuzdan ve denizden korkuyor. Ne yapabilirim?
15 Mayıs 2018
Çocukken yüzmeyi öğrenemedim, bir yetişkin olarak öğrenmek için çok mu geç.?
11 Haziran 2018Çocuklarını yüzme öğrenmesi ya da eğlenmesi için havuzlara götüren ebeveynlerin sudan gelebilecek tehlikeyi de göz önünde bulundurmalarında fayda vardır.
Çocuklarımızı suda oluşabilecek mikrop, bakteri ve mantarlardan nasıl koruyabiliriz?
Havuzlarda ve su parklarında dikkat etmemiz gereken en önemli husus suyun ağıza alınmaması ve yutulmamasına özen gösterilmesidir. Bu konuyla ilgili sıklıkla çocuklarınızı uyarmalısınız. Bu durum sudaki herhangi bir mikrobun olması halinde kişilerde ishale sebep olmakla birlikte mide bulantısı, karın ağrısı, ateş, yorgunluk ve sarılığa sebep olabilir.
Bu gibi rahatsızlıklara neden olabilecek faktörleri ise, havuza duş almadan girmek, küçük çocukların istenmeyen havuz kazaları, düzenli temizlik ve bakım yapılmaması ve su sıcaklığının ( 26 -28 derece ) standartların dışında olması olarak gösterebiliriz.
HAVUZ SUYUNDA pH DEĞERİNİN ÖNEMİ NEDİR?
pH ( hidrojen potansiyeli )havuz suyuna dezenfekte etmek amacı ile atılan klorun su ile reaksiyona girerek bakteriyi yok edecek olan Hipokloröz asite ve hipoklorite dönüşmesinde etkin rol oynamaktadır.Bu yüzden havuzdaki pH değeri 7-7,5 aralığında olmalıdır. pH değerinin düşük ya da yüksek olması durumunda klorun bakterileri yok etme konusunda işlevini yerine getirememektedir.
HAVUZLARDA KLORUN ETKİSİ NEDİR?
Klor, sudaki tüm mikropları öldürmez mi? Klor, mikropların çoğunu öldürür, ancak düzenli olarak bakımı yapılan havuzdaki klorun etkisinin başlaması birkaç saat sürebilir ve hatta bu süre bazı mikropların etkisiz hale gelmesi bir haftayı bulabilir.
SUDAN GELEBİLECEK HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?
Çocuğunuz yüzerken ya da suda oynarken su yutmamayı öğretmenin yanı sıra, çocuğunuzu ve diğer kişileri sağlıklı tutmaya yardımcı olabilirsiniz.
Nasıl mı?
- İshal, sarılık ve diğer bulaşıcı hastalığı varsa sudan uzak tutun.
- Sizde ya da çocuğunuzda açık bir yara varsa suya girilmemeli.
- Havuz ya da plaj havlularını paylaşmayın.
- Havuza girmeden önce duş alın ve çocuğunuz teşvik edin.
- Çocuğunuz tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra suya girecekse ellerini yıkaması için teşvik edin.
- Küçük çocukları sıklıkla tuvalete götürün. Böylelikle sudaki kazalar en aza indirmiş oluruz.
- Çocuk bezi ile çocuğunuzu havuza sokmayın.
- Havuz için tasarlanmış çocuk bezleri ve mayoların sızdırabileceği gerçeğini düşünerek sık sık kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.
- Genel alanlarda kullandığınız terliklerle havuz kenarında dolaşmamaya özen gösterin.
- Havuz ve deniz sonrası özellikle kulak ve ayaklarınızı iyice kurutun. Orada kalan su bir süre sonra bakteri ve mantar oluşumuna sebep olabilir.
- Gittiğiniz havuzlardaki bilgi panolarında yer alan su değerlerini kontrol edin ve bilgi alın.
Sağlığınız için mutlaka uyarıları dikkate alın ve yanlış gördüğünüz durumlarda diğer kişileri de uyarmayı unutmayın.
Suda sağlıklı kalın…