ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL YÜZME DERSLERİ

Çocuklar için özel yüzme dersleri, her çocuğun psikolojik ve fizyolojik durumu göz önünde bulundurularak, bireysel ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde özelleştirilmiş bir yüzme dersi planı ile gerçekleştirilmektedir.

Çocuklar için özel yüzme dersleri, sizin belirlediğiniz ya da benim eğitim verdiğim havuzlarda, suyla tanışmak, yüzmeyi öğrenmek, yüzme becerilerini ve tekniklerini geliştirmesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

Her çocuğun kendi potansiyelini farketmesi ve ona ulaşabilmesi için bir program hazırlanır. Özel yüzme dersi programım çocuğa suyu sevdirme, nefes kontrolü, suda kendi güvenliğini sağlaması, serbest yüzmeyi öğrenmesi gibi temel çalışmaların ardından sırtüstü, kurbağalama ve kelebek yüzme tekniklerini kapsayan ileri seviye çalışmaları içermektedir.

Yüzme programlarım, çocuğunuzun temel yüzme becerilerini geliştirmek veya yüzme takımına girmesi ve ilerleyen dönemde sutopu, sualtı sporları ile ilgilenmesi dalış ya da cankurtaran eğitimi almasında fayda sağlayacak şekildedir. Yapılan ilk özel yüzme dersinden sonra çocuğunuzun durumu ile ilgili bir görüşme yapıyoruz. Sudaki tepkileri ile ilgili görüşlerimi aktarıp sonrası için nasıl bir yol izleyeceğimizi belirliyoruz. Bilinmelidir ki; ilk aşamada ders verdiğim çocuklardan beklentimi yüksek tutmaktan ziyade, onların suyu sevmesi, kendi güvenliklerini sağlayabilmesi önceliğimdir. Bu aşamaların sonrasında tekrar gözlem yaparak, çocuğunuzun yüzme sporuna karşı ilgisine göre bir yol haritası çizmekte fayda vardır. Lakin ebeveynin ilk aşamadan başlayan yüksek beklentisi, zaman geçtikçe çocukta suyu sevememe gibi negatif sonuçlar doğurabilir.

ÇOCUK ÖZEL YÜZME DERSLERİNDE NELER YAPIYORUZ?

Suya nasıl gireceğimizle başlıyoruz. Sonrasında, suyun üstünü üfleme çalışması yaparak su altında nefes verme ve dışarıdan nefes alma çalışmasının hazırlığını yapıyoruz. Suda bayılmış balık taklidi sayesinde suda batmayacağımızı gösteren çalışmalar, duvarda ayak vuruşları, kol çalışması, ayak vuruşu ve nefes koordinasyonu, kol çekişi ve nefes koordinasyonu, kol-ayak-nefes koordinasyonu gibi duvar çalışmalarının ardından board ( suda batmayan yardımcı nesne, ayak tahtası ) ile duvardaki çalışmalarımızın benzerlerini havuzda ilerleyerek yapıyoruz. Böylece serbest yüzmeye hazırlanıyoruz. Çocuk farkında olmadan çok çabuk suya uyum sağlamaktadır. Bu çalışmalarla birlikte çocuğun başının suyun dışında gidebilmesi ve su yüzeyinde durabilmesi için tamamlayıcı egzersizler de yapılmaktadır.

Bilmemiz gereken en önemli husus; ders yaptığımız bireyin bir çocuk olması ve ders boyunca kontrol altında olduğundan kolaylıkla sıkılabilecek potansiyele sahip olmasıdır. Bu yüzden derslerin belirli bölümlerinde ( bu durum çocuğa göre farklılıklar gösterebilir ) ara vererek çocuğun suda özgür bir şekilde eğitmenle oynamasında fayda vardır. Çocuğun eğitmeni ile arasındaki bağı güçlendirip sudaki performansının artırılması ve suyu daha da sevmesinin sağlanması açısından önemli bir faktördür. Sonrasında (board) tahtasız ayak vuruşu ve suda kayma, ayak vuruşu ve ritmik nefes, kol, ayak ve nefes çalışmaları bütünlenir ve serbest yüzme stili kazanımı sağlanır. Sırtüstü yüzme çalışmalarımızda, nasıl ayak vurulur, nasıl kulaç atılır, sayısal ayak vuruşu, kulaç çalışmaları ve nihayetinde sırtüstü yüzmesi ve performansını arttırma çalışmaları yapılır. Tabi ki temel olarak verilen bu çalışmaların derse devamlılık ve sonrasında tekrarlarla daha da geliştirileceğini de belirtmek isterim.

Kurbağalama ve kelebek stil yüzme, serbest ve sırtüstü yüzmeye nazaran daha zor stillerdir. Kurbağalama yüzme çalışmalarında, ayak ve kol çalışmaları yapılıp ardından diğer yüzme stillerinde olduğu gibi hareketler birleştirilir. Her iki hareketi yaptığımız çalışmalarda bu stile uygun nefes çalışması yapılmaktadır.

Kelebek yüzme stili biraz daha karmaşık bir yüzmedir. Çünkü kelebek yüzme stili kol, baş, kalça ve ayak uyumunun üst seviyede olduğu, koordinasyon gerektiren, güce dayalı bir yüzme stilidir ve diğer yüzme stillerinde olduğu gibi burada beyinciğe de çok iş düşmektedir. Yapılan her karmaşık hareket ve kas faaliyetleri beyin gelişimine fazlasıyla yardım etmekte, sinir-kas koordinasyonunun gelişmesine katkı sağlamaktadır. Kelebek stili öğrenme çalışmalarımızda, dolphin dediğimiz ayak vuruşları, nefes koordinasyonu, kol çekişleri ve nefes koordinasyonu, ayak vuruşu tek kol çekişi ve nefes çalışmaları yapılır. Kelebek yüzme stili başlangıç seviyesine ulaşılır, sonrasında tekniği ve gücü de birleştirerek iyi bir performans elde edilir. Bu stil için daha uzun bir çalışma programına ihtiyaç olduğu unutulmamalıdır.

Tarık YURTSEVEN

Sorun mu var?

Bilgi
Bulunduğunuz sayfada yüzme eğitimi almayı düşündüğünüzde kafanızda oluşabilecek sorulara yanıt bulabilirsiniz. Merak ettiğiniz konular hakkında bulamadığınız cevaplar ve randevu talebiniz için benimle iletişime geçebilirsiniz. Sizi bilgilendirmekten mutluluk duyarım. Sorularınızı, daha sonrasında yüzme eğitimi almak isteyen arkadaşlar için faydalı olması açısından bu bölümde yayınlayacağım.
Randevu almalı mıyım?
Sayfamızı inceledikten sonra çalışmalarımızı izlemek, ders yapacağınız yüzme havuzumuzu görmek, ders alacağınız eğitmen ile tanışmak ve size uygun nasıl bir çalışma planı yapılacağı hakkında bilgi almak için randevu almalısınız. Randevularımı, çalışmaların yapıldığı saatlere denk getirmeye gayret ediyorum. Böylece eğitim almayı düşünen arkadaşlarımız yapılmakta olan çalışmaları yakından izleme fırsatı bulmaktadırlar.
Ne kadar sürede yüzmeyi öğrenebilirim?
Beceri gerektiren her spor dalı gibi yüzme sporu da genlerin ön plana çıktığı branşlardandır. Yani ebeveyninizden aldığınız genetik beceri ile yakından alakalıdır. Bu nedenle yüzmeyi kaç derste öğreneceğinizi tahmin etmek zordur, ancak tecrübeyle söylenebilir ki; ortalama yetenekteki bir kişinin su duygusunu kazanması, suyun kaldırma kuvvetine inanması, suyla barışması, can güvenliğini sağlayacak kadar kendi kendine yüzebilmesi için 8-10 seans yeterlidir. Biz buna tay-tay yüzme ismini uygun gördük. Bir bebeğin yürümeyi öğrenmeden önce emeklemesine benzetebilirsiniz. Ancak hedefinizi biraz daha yüksek tutmanız halinde yani yüzme tekniğinizi geliştirmek için ise daha fazla zamana ihtiyacınız olduğunu kabul etmelisiniz. Küçük yaşlarınızda yaptığınız diğer sporlar, beslenme alışkanlığınız, mesleğinizin ne denli hareketli veya stabil olduğu, yüzme eğitmeninizin tecrübesi gibi birçok etken daha etkili yüzüp yüzemeyeceğinizi belirleyen temel faktörlerdendir. Bu sebeple yüzme öğretmeninizi seçerken fiyatına değil tecrübesine ve referanslarına göre karar vermelisiniz.
Yüzme dersine gelirken yanımda neler getirmeliyim?
Bone
Havuz gözlüğü
Şort, Mayo vb.
Havlu
Terlik
Şampuan
Mevsime göre kulağınızı kapatan bir bere
Yüzme garantisi veriyor musunuz?
Evet, yüzme öğreneceğinizi dair garanti veriyoruz. Ne kadar sürede öğreneceğinizi sizin su korkunuz, kişisel yeteneğiniz, spor geçmişiniz ve yaşınız belirler. Süreç konusunda hiçbir eğitmen önceden zaman tahminde bulunamaz. Çünkü yüzme eğitimi kişiye özgü bir durumdur. Önemle hatırlatmak isteriz ki; temel yüzme eğitimi süresi boyunca dersleri aksatmamak gerekir.
Hangi durumlarda özel yüzme eğitimi alınır?
Çok sınırlı ve az zamanı olanlar, aşırı su korkusu olan veya daha önce boğulma tehlikesi atlatmış ya da böyle bir olaya şahit olmuş olanlar, yakında evlenip balayına gidecek olanlar, özel yüzme dersi alabilir.
Yüzme eğitmeni seçerken nelere dikkat edilmeli?
Yüzme eğitmeni üniversitelerin beden eğitimi ve spor yüksek okullarından mezun olmuş akademisyenlerden veya uzun yıllar yüzücülük yapmış, yüzme Federasyonu’ndan yüzme antrenör belgesi almaya hak kazanmış eski sporculardan olmalıdır.
Yüzme dersi almayı düşünenlere ne tavsiye edersiniz?
Ders almayı düşündüğünüz eğitmenin derslerini mutlaka izleyin. Ders alan kişiye yaklaşımı eğitim şekli ve kişiyle suda geçirdiği zamana, suda hareketleri önce kendisinin gösterip göstermediğine dikkat etmekte fayda vardır. Yüzme eğitmeniyle görüşün. Havuz suyunun kalitesi hakkında bilgi edinin. İsterseniz diğer ders alan kişilerden bilgi alabilirsiniz.
Koordinatör iletişim
Tarık YURTSEVEN
+90 (533) 387 59 79